Érdekességek

New York pizza története

A New York stílusú pizza megszületése azzal kezdődött, hogy Amerika első pizzériáját, a Lombardit, megnyitotta Gennaro Lombardy 1905-ben. Egy alkalmazottja, Antonio Totonno Pero elkezdett pizzát készíteni, amit öt centért kínáltak. Olaszországban a pizzákat egyszemélyes ételként szolgálták fel, és késsel-villával fogyasztották, de New York város munkásosztályának nem volt mindig ideje vagy pénze egy egész pizza elfogyasztására. Ezért elkezdtek különálló szeleteket árulni, amit menet közben is kényelmesen meg tudtak enni. Ez jelentette az első nagyobb különbséget a két stílus között. A New York stílusú pizza szeletei nagyok és szélesek, vékony tésztával, ami összehajtható, mégis ropogós. Jellegzetes tésztáját egyrészt a magas gluténtartalmú kenyérlisztből kapja, amiből készítik, másrészt a hűtőszekrényben legalább 24 órán át kell keleszteni. Hagyományosan paradicsomszószt és mozzarella sajtot raknak közvetlen a tésztára, bármilyen más extra feltét a sajt tetejére kerül. A New York stílusú pizzát hagyományosan széntüzelésű kemencében sütötték, és bár néhány helyen még mindig ezt a módszert alkalmazzák, manapság a legtöbb helyen szokásos gázsütőt, gázkemencét használnak.

A New York stílusú pizzát szintén arra tervezték, hogy megosszák az emberek egymással, de minden pizza egyszemélyes pizza lehet, ha elég erősen próbálkozol. 😉

New York stílusú pizzáink